Jõuluaeg on tänulikkuse, rahu ja andmise aeg. Pered ja sõpruskonnad kogunevad jõululaudade ümber, et mõnusalt koos aega veeta ning piduroogi nautida.
Iga päevaga leidub üha rohkem inimesi, kes kriitiliselt oma toidulauale vaatavad ning soovivad seal näha rohkem taimset ja vähem loomset. Samas on jõulud eestlastele läbi aegade seondunud seaprae ja verivorstidega. Need maitsed on meisse juurdunud ja tekitavad paljudele just selle õige jõulutunde. Käesolev artikkel pakub mitmeid mõtteid, kuidas süüa pühade ajal vähem liha, kuid mitte maitseelamuses allahindlusi teha.
- Kaalu täpselt läbi, milliseid roogi jõululaual päriselt näha soovid. Kui laual on mitmeid maitsvaid, värvirikkaid taimseid toite, siis leiab iga külaline enda jaoks midagi meelepärast. Ole julge uut proovima ja vali sellised toidud, mis omavahel mõnusasti kokku sobituvad. Näiteks moodustavad mõnusa ja erilise terviku pidulik seene Wellington koos maitsva köögiviljakastmega, kõrvale mõnusad ahjus röstitud köögiviljad. Menüüd läbi mõeldes ennetad ka asjatute toidujäätmete tekkimist.
- Proovi mõelda, kas mõnele traditsioonilisele toidule saaks läheneda selliselt, et asendad loomse komponendi taimsega. Näiteks, saad kartulipudru valmistamisel kasutada lehmapiima asemel kaerakoort ning lisada maitseks veidi muskaati. Pühadelaual sageli aukohal oleva rosolje saab valmistada täistaimsena ja nii maitsvana, et vahet isegi ei märgata.
- Võimalusel eelista hooajalist ja kohalikku. Eesti tootja Thormi hakisega valmistatud mahlane jõuluterriin mõjub pidulikuna ning paitab nii silmi kui kõhtu. Maitsva piduroa valmistad kodumaisest kõrvitsast, aga ka vanad head kapsarullid, mis seentega täidetud, pakuvad maitsepungadele rohkelt rahuldust.
- Pole vale, et inimesed söövad silmadega ehk suur osa toidu meeldivusest tuleneb sellest, milline see välja näeb. Taimsete toitude eeliseks on nende loomulik värvirikkus, mis muudab need isuäratavaks. Valmista värvikirev prantsuse klassik ratatouille, mis püüab pilku ja maitseb imehea. Või kanna lauale täidetud punased sibulad, mis maitsevad oivaliselt ning on pidulaua ehteks.
- Laual võiksid olla ka toidud, mis on oma olemuselt samasugused roogadega, millega oleme harjunud, mis seostuvad heade mälestustega ja vanaema hoolitsusega. Ehedaks näiteks on kotletid või muud traditsiooniliselt hakklihast tehtavad road. Kui jõululaual on seenekotletid, peedikotletid või kapsa-porgandi kotletid, võid olla kindel, et need kaovad sealt piduliste kõhtudesse kui nõiaväel. Läätse pikkpoiss tekitab igas sööjas mõnusa täiskõhutunde ja maitseb tummiselt.
- Kui pakkuda midagi erilist, siis polegi sageli oluline, kas komponendid on loomset või taimset päritolu. Üllatusliku maitseelamuse pakud ingverituliste pirnidega, mis asetatud sametisele India pähkli kreemi padjale ja mis on ilusaks lõpuks pikale jõulueinele. Sageli on uus ammunustatud vana, näiteks leivamagustoit võib tuua vanematel pereliikmetel meelde mõne helge mälestuse ja samas noortele mõjuda kui midagi väga erilist ja uut.
Taimset toitu pakkudes tekitad avatust ja huvi
See, mida me sööme, on meie jaoks isiklik küsimus. Toidust tuleneb suuresti meie heaolu, meie toitumisharjumused pakuvad meile kindlustunnet ja tekitavad tunde, et meil on mingigi kontroll elu kaoses. Seetõttu on keerukas pelgalt sõnadega julgustada inimesi muutma oma toiduvalikud ja asendama loomsed toidud taimsetega. Takistuseks on ka asjaolu, et traditsioonilist segatoitu tarbivatel inimestel võib olla raske ette kujutada, kuidas teha täistaimseid toite nii, et need ka maitsevad. Hoopis teise tunde tekitad, kui kutsud inimesed taimseid roogi proovima. Sageli ollakse üllatunud, et taimne toit nii hästi maitseb, küsitakse retsepte ja tahetakse ise ka oma sõpradele samasugust elamust pakkuda.
Just jõulud on parim aeg, et ühiste roogade nautimise kaudu kaasata oma lähedasi ja sõpru eelistama taimseid toite ning vähendama liha tarbimist. Olgu taimsele keskendunud pühadelaud justkui sinu väike kingitus endale, lähedastele, loomadele ja ka meie planeedi tulevikule.