Mahlane jõuluterriin

See mitmekülgne, tummine ja samas mahlane jõuluterriin maitseb hästi kõigile. Viiluke terriini sobib järgmisel päeval hästi ka võileiva vahele.

Kogus: 8-10 sööjale

Valmistamine:

  1. Rösti pähkleid 160 kraadi juures 10 minutit, haki jämedalt ja jäta ootele.
  2. Nõruta läätsed ja püreesta köögikombainis nii, et umbes ⅓ neist  jääb terveks.
  3. Haki sibul ja küüslauk, tükelda sellerivarred üsna väikesteks seibideks ja riivi porgand peenel riivil.
  4. Kuumuta pannil õli ja hauta sibul ja küüslauk sutsu soolaga läbipaistvaks, umbes 5 minutit. Lisa seller ja porgand, prae segades veel paar minutit.
  5. Riivi õun ja lisa seegi pannile koos kuivatatud jõhvikate ja maitseainetega. Maitsesta segu soola ja pipraga ning kuumuta veel kõike koos paar minutit. Vala suurde kaussi.
  6. Lisa Thormi, tomatipasta, purustatud ja terved läätsed, Kreeka pähklid, jahvatatud linaseemned ja riivsai.
  7. Sega kõik hoolikalt läbi, seda on hea teha kätega. Kontrolli maitsestust.
  8. Kata keeksivorm sest küpsetuspaberiga, määri õliga kokku ja  ja tõsta segu sisse. Vajuta hästi tihedaks.
  9. Pintselda või määri pealt oliiviõliga ja küpseta 180 kraadi juures umbes tund aega, kuni servad hakkavad pruunikaks muutuma ja terriin on tihke.
  10. Tõsta vorm ahjust ja lase 15 minutit seista. Libista noaga õrnalt vormi ja terriini vahelt läbi,  nii on seda lihtsam eemaldada. Tõsta terriin vormist ja lõika enne serveerimist lõikudeks.

Retsept: Mari-Liis Ilover

Kreeka pähklid50 g
keedetud pruunid läätsed (nt purgis)400 g
suurem porru, valge osa (100g)1
küüslauguküüs3
sellerivars1
porgand150 g
oliiviõli 3 sl + veidi veel pintseldamiseks
väike õun1
kuivatatud jõhvikad40 g
kuivatatud tüümian1 sl
kuivatatud pune1 sl
kuivatatud rosmariin1 sl
suitsupaprika pulber1 sl
Thormi taimne pihv või Thormi hakis400 g
kontsentreeritud tomatipasta3 sl
peenestatud linaseemned3 sl
panko riivsai2 dl
sool ja piparmaitse järgi

Et midagi ei jääks kahe silma vahele!