Imeliselt maitsekas ja mahlane läätse pikkpoiss, mida tasub proovida siis, kui hing ihkab ühte mõnusat kodust praadi. Serveeri näiteks ahjukartulite kõrvale ning ongi valmis täitev, kuid samas kerge kõhutäis.
Kogus: 8
VALMISTAMINE:
- Loputa läätsed. Pane läätsed potti koos 1 ½ vee või köögiviljapuljongiga. Kuumuta keemiseni, kata kaanega, keera kuumus väiksemaks ning lase 35-40 minutit haududa, aeg-ajalt segades. Pole hullu, kui läätsed lähevad natuke liiga pehmeks (pärast püreestad ¾ läätsedest). Kui läätsed on valmis, võta pealt kaas ning aseta kõrvale umbes 15 minutiks (vett ei peaks eriti alles olema, kurnama ei pea).
- Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
- Väikses kausis, sega kokku jahvatatud linaseemned ja ⅓ tassi vett, jäta seisma umbes 10 minutiks, soovitatavalt külmkappi.
- Passeeri köögiviljad ja vürtsid: kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel. Viska peale küüslauk, sibul, paprika, porgand ja seller, umbes 5 minutiks. Lisa hulka vürtsid, sega läbi ja tõsta kõrvale jahtuma.
- Püreesta blenderi, köögikombaini või kahvliga ¾ läätsedest.
- Sega kuumutatud köögiviljad läätsedega, kaerahelbete, jahu ning linaseemne/vee seguga. Lisa maitse järgi soola ja pipart või muid ürte/vürtse.
- Pane leivavormi küpsetuspaber ning kalla segu vormi. Vajuta segu korralikult vormi.
- Valmista glasuur segades kokku kõik kastme koostisosad. Soovitavalt pane igat koostisosa kuhjaga, et kastet oleks rohkem. Kalla kaste leivavormi segu peale ja määri laiali. (PS! Maitsva kastme saad ka segades kokku 5 spl Santa Maria suitsust kastet koos 1 spl vahtrasiirupiga.)
- Aseta vorm ahju 45-50 minutiks. Enne viilutamist lase jahtuda.
- Kõrvale sobib lihtne kartulipuder, ahjukartul või ahjuköögiviljad.