Maapähklivõi

Maapähklivõi on röstitud ja jahvatatud maapähklitest valmistatud võie. Seda sa ilmselt teadsid, aga kas ka seda teadsid, et maapähkel ei olegi pähkel, vaid hoopis kaunvili?!
Maapähklivõi on väga tervislik amps ning kuna see annab palju energiat, sobib see hästi näiteks hommikusöögiks. Maapähklivõi sisaldab palju kiudaineid ja valke, mistõttu püsib täiskõhutunne pikemat aega ning seetõttu sööd sa üleüldiselt päeva vältel vähem. Maapähklivõi sobib saiale/sepikule/leivale määrimiseks, tofu marineerimiseks, küpsiste, kookide ja brownide tegemiseks, banaanijäätises ja smuutis ning vokiroogades kasutamiseks jne.

 KASUTEGURID
Maapähklivõis (aga olgu see siis ikka 100% maapähklitest koosnev) on hulgaliselt:
– valku, millel on oluline roll organismi ehituses ja talituses;
– magneesiumit, mis osaleb organismi ainevahetusprotsessides ning lisaks aitab ennetada haigusi nagu diabeet, artriit, südame-veresoonkonna haigused ja Alzheimeri tõbi;
– kaaliumit, mis aitab ennetada ja ravida südame-veresoonkonna haigusi (kõrgvererõhutõbi).

Lisaks on maapähklivõis B6 ja B3 vitamiini, E-vitamiini, foolhapet, rauda ja mangaani.
Kui muidu räägitakse sageli sellest, et maapähklivõi on rammus ja rasvane, siis tasub silmas pidada, et maapähklivõis on palju südamele kasulikke monoküllastumata rasvasid. Lisaks aitab maapähklivõi tarbimine alandada üleüldiselt krooniliste haiguste esinemise sagedust.

 TOITUMISALANE INFO
1 spl 100%-list maapähklivõid sisaldab: 100 kcal, rasva 8 g, kiudaineid 2 g, valku 4 g ja hulgaliselt vitamiine ja mineraalaineid!

 HEA RETSEPT
Vaid mõnest koostisosast koosnevad maapähklivõi küpsised on mõnusalt kõhtu täitvad ja kosutavad ampsud. Nii lihtne ja nii mõnus! Antud kogusest saad 20 väikest küpsist.

 VAJA LÄHEB
—1 tassitäis maapähklivõid
—1 tassitäis pruuni suhkrut
—1 spl vanilje essentsi (võib asendada 1 tl vaniljepulbriga)*
—2/3 tassitäit jahu
—1 tl soodat
—1/4 tassitäit vett

 VALMISTAMINE
Sega kokku maapähklivõi, pruun suhkur ja vanilje essents. Sega, kuni saavutad kreemja tekstuuri. Lisa massile jahu ⅓ tassitäie kaupa – enne uut lisamist sega olemasolevat massi korralikult. Lisa sooda, sega, lisa vesi ja sega segu veelkord läbi. Tee massist väiksed pallikesed, pane ahjupaberiga kaetud plaadile ja pista 8-10 minutiks 180 kraadisesse ahju.

*Jagan sinuga ka lihtsat ja soodsat nippi vanilje essentsi saamiseks – pane väiksesse lapikusse viinapudelisse 2 vaniljekauna ja 1-2 kuuga saad suure hulga muidu hingehinda maksvat essentsi.

Kuidas sinul suhted maapähkliga on? Võtab jalust nõrgaks või jätab külmaks?

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Retsepti ja pildi allikas siin.