Kinoa

Kinoa on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi, mida Lõuna-Ameerikas juba aastatuhandeid on kasvatatud. Sealsete pärismaalaste jaoks oli kinoa kartuli ja maisi kõrval üks põhitoiduaineid. Inkade jaoks oli aga kinoa püha taim, kandes nime “seemnete ema”. Oma jõudu ja vastupidavust andvate omaduste tõttu kutsuti kinoad ka “asteekide kullaks”. Kas teate, kuidas kinoad aga Eestis kutsutakse? Jah, nii see on, ühe kuld on teise hanemalts.

Kinoa taim, mis kuulub peedi ja spinatiga ühte perekonda, annab arvukalt pisikesi pähklimaitselisi seemneid. Olemas on valget, musta ja punast kinoad. Kinoad kasutatakse padades, suppides, salatites, kotlettides, tšillides, hommikusöökides jne.

 KASUTEGURID
Kinoa on tervislik, sest:
– on kõrge valgu- ja lüsiinisisaldusega;
– sisaldab kõiki kaheksat aminohapet, mis on taimemaailmas haruldane;
– on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas;
– sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2 ja E-vitamiini;
– tema glükeemiline koormus on madal, mis tähendab, et kinoast tehtud toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks;
– tegemist on aluselise toiduainega, mis aitab hoida organismi terviseks vajalikku aluse-happe tasakaalu;
– on gluteenivaba ning kergesti seeditav.

 HEA RETSEPT
Lihtne, kuid ahvatlev ja keha kinnitav kinoasalat.

 VAJA LÄHEB
—1 tass keetmata kinoad
—peotäis värskeid spinatilehti
—2 väikest või 1 suurem värske kurk
—8 kirsstomatit
—1 suurem avokaado
—soovi korral pool punast sibulat

 SALATIKASTE
—1 suurema sidruni mahl
—3 spl oliiviõli
—1 küüslauguküüs
—soola ja pipart maitse järgi

 VALMISTAMINE
Võta tassitäis kinoad ja loputa see enne keetmist hoolega voolava vee all, kuni pesuvesi enam ei vahuta (see on oluline, et kinoale ei jääks seebist ega kibedat maitset). Pane loputatud kinoa kahe tassitäie veega (või soovi korral puljongiga) keema. Kinoa on valmis, kui seemned on muutunud poolläbipaistvaks ja kinoa seemnel tuleb välja väike “sabake” – see võtab aega umbes 10-15 minutit.

Kuni kinoa jahtub, haki kuubikuteks kurk ja avokaado, poolita kirsstomatid, haki spinatilehed ja soovi korral ka punane sibul. Seejärel valmista salatikaste. Selleks purusta küüslauk ja sega oliiviõli ning sidrunimahlaga. Kui kinoa on jahtunud, sega see hakitud köögiviljadega ja vala peale salatikaste! Nii lihtne see ongi! Söö ja tunneta, kuidas tervis tuleb.

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Info allikas siin ning retsepti ja pildi allikas siin.