India pähklid

India pähklil on palju nimesid: kašupähkel, akažuupähkel ja nakar. Tegemist on poolkuu kujulise maheda maitse ja pehme tekstuuriga pähkliga, milles sisaldub palju magneesiumi ja kaltsiumi. Huvitav on see, et india pähkli puu ei ole pärit mitte Indiast, nagu sageli ekslikult arvatakse, vaid hoopis Brasiiliast. India pähkleid kasvatatakse tänapäeval peamisel India ja Aafrika aladel, sest pähklipuu vajab sooja ja niisket kliimat.

India pähklite kasutamisvõimalus on lai. Need sobivad kergelt röstituna erinevatesse salatitesse, neist saab teha mõnusat pähklivõi sarnast võid, samuti on neist valmistatud juustukoogid imelised. Ka india pähklitest valmistatud kaste on omaette elamus! 

 KASUTEGURID
India pähkleid tasub süüa, sest need on:
– head monoküllastumata rasvade poolest;
– kiudaine ja antioksüdantide rikkad;
– kolesteroolivabad;
– head hammaste ja igemete tervisele;
– samuti head luude ja lihaste tervisele;
– kasulikud seedimisele;
– oluliseks abimeheks melaniini (naha ja juuste pigment) tootmisel kehas;
– on kasulikud väsimuse, ärrituse ja isupuuduse korral.

 TOITUMISALANE INFO
100 g kohta; 15.4 g valku, 46.4 g rasva (76% küllastumata rasvhappeid), 32.8 g süsivesikuid, 1.8 g kiudaineid, 607 kcal.

 HEA RETSEPT
Kui Sul on vaja valmistada üks eriliselt kreemine kaste, tulevad appi india pähklid!

 VAJA LÄHEB
— 1/3 – 1/2 tassi taimset piima
— 1/4 tassi india pähkleid
— 1 spl sojakastet
— 1-2 spl oliiviõli
— 1 spl tahhiinit (võib ka ära jätta)
— 1 spl värskelt pressitud sidrunimahla
— 1/2 spl sinepit
— 1 suur küüslauguküüs
— näpuotsatäis paprikapulbrit, muskaatpähklit ja musta pipart
— paar tl maitsepärmi

 VALMISTAMINE
Esmalt pane india pähklid mõneks tunniks likku. Kui Sul ei ole aega pähklite leotamiseks, keeda neid rohkes vees umbes 15 minuti jagu. Lisa kõik koostisosad (pähklid kurnatuna) blenderisse ja blenderda ühtlaseks seguks. Vala taas pannile ning kuumuta paar minutit – selle aja jooksul kaste ka pakseneb natuke.

Kuigi india pähklid on ka niisama näksimiseks maitsvad, on neist tehtud kaste lausa imeline! Kui Sa ei ole seda veel proovinud, siis tasub kastmetegu kindlasti ette võtta. Potentsiaalne uus lemmik. 

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Info allikas siin ja retsepti allikas siin