Chia seemned

Chia seemned on oma mitmete tervise-eelistega saanud populaarseks supertoiduks. Chia seemned, mis on pärit Lõuna-Ameerikast, pärinevad õitsva taime “salvia hispanica” viljadest, mis kuulub ühte perekonda näiteks mündiga. Seemneid kasvatati juba eelajaloolistel aegadel ning neid peeti indiaani jooksjatele oluliseks toiduks, sest chia seemned annavad palju jõudu ja energiat ning kaitsevad keha vedelikukao eest. Maia keeles tähendabki sõna “chia” jõudu.

Selleks, et kõik tervislik seemnekestest kätte saada, on vaja neid enne söömist leotada või peeneks jahvatada. Leotamisel sega 1.5 spl chia seemneid klaasi vee sisse, lase seista 30 minutit kuni 2 tundi ja joo tekkinud “jook” ära. Maitse andmiseks võib lisada sidrunit või apelsini.
Kui otsustad aga jahvatamise kasuks, siis tuleb jahvatatud puru hoida õhukindlas karbikeses või purgis ja seda saab siis panna pannkoogitaigna sisse või raputada pudrule jne. Chia seemneid võib ka niisama süüa, kuid need kipuvad hammaste külge kinni jääma ega ole eriliseks maitseelamuseks.

 KASUTEGURID
Chia seemneid tasub süüa, sest:
– need on väga antioksüdantide rikkad;
– neis on palju tervislikke rasvasid ja kiudaineid, mis aitavad veresuhkrut alandada või kontrolli all hoida;
– aitavad tagada korrapärase seedimise (kõht käib korralikult läbi);
– aitavad tekitada täiskõhutunnet, sest paisuvad palju ja seega võivad aidata kaasa kaalu kontrolli all hoidmisele või koguni alandamisele;
– kiirendavad ainevahetust ja põletavad vistseraalset rasvkude (organeid ümbritsev rasv);
– võivad kõhus käituda prebiootikumina, mis toetavad probiootikumide kasvu;
– aitavad alandada kolesterooli ja organismis olevaid põletikke;
– sisaldavad palju linoolhapet, mis aitab kehal imendada rasvlahustuvaid vitamiine (A, D, E ja K);
– sisaldavad palju oomega-3 rasvhapet (alandab halba kolesterooli, vererõhku ja põletikulisi protsesse kehas), kaitstes eelkõige meie südant;
– on hea valik, kui tegeled spordiga;
– suure kaltsiumisisalduse (aga ka boori) tõttu on head luudele;
– on väga valgu- ja mineraalirikkad;
– tugevdavad hambaid (palju kaltsiumit, fosforit, tsinki ja vitamiini A) ja pakuvad antibakteriaalset kaitset hoides ära halba hingeõhku.

 Chia seemneid soovitatakse kõigile, sh rõhutades, et rasedatele on need eriti olulised, sest ema toitumise kaudu on need lapsele head.

 TOITUMISALANE INFO
28 g (1 spl) chia seemnetes on 123 kcal, 12.3 g süsivesinikke, 4.4 g valku, 8.6 g rasva, 10.6 g kiudaineid ja lisaks palju mangaani, fosforit, kaltsiumit tsinki, vaske, kaaliumit, vitamiine jne.

 HEA RETSEPT
Kui sa ei ole just eriline hommiku inimene, aga pead korralikku ja tervislikku hommikusööki oluliseks, on see retsept just sinule – keetmata kaerahelbepuder.

 VAJA LÄHEB
—1 suur küps banaan (eriti hea, kui see oleks juba pruunide täppidega ja eriti küps)
—2 spl chia seemneid
—0.25 tl kaneeli
—0.5 tassi jämedaid kaerahelbeid
—0.75 tassitäit taimset piima
—0.25 tl vanilje ekstrakti (soovi korral)
—peale kuhjamiseks marju, pähkleid, pähklivõid, moosi, kaneeli, seemneid vms meelepärast omal valikul

 VALMISTAMINE
Purusta kahvliga banaan, sega sisse chia seemned ja kaneel. Lisa kaerahelbed, taimne piim, vanilje ja sega korralikult läbi. Pane kaanega anumasse ja lase üleöö seista (minimaalselt 2 h). Hommikul sega puder läbi ja naudi soojalt või külmalt koos meelepäraste lisanditega.

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Info allikas siin ja siin ning retsept siin