1 tass

kuivi läätsi (rohelised/pruunid)

1 1/2 tass

köögiviljapuljongit või vett

3 spl

jahvatatud linaseemneid

1/3 tass

vett

2 spl

oliiviõli

3

küüslauguküünt, hakitud

1

väike sibul, peeneks hakitud

1

väike punane paprika, peeneks hakitud

1

porgand, peeneks hakitud või riivitud

1

sellerivars, peeneks hakitud

3/4 tass

kaerahelbeid

1/2 tass

jahu(nt kaerajahu, sobib ka muu)

1 kuhjaga tl

kuivatatud tüümiani

1/2 tl

vürtsköömenid (valikuline)

1/2 tl

küüslaugu- ja sibulapulbrit

maitse järgi

soola ja pipart

Kaste:

3 spl

ketšupit/tomatipastat

1 spl

balsamico äädikat

1 spl

vahtrasiirupit

Imeliselt maitsekas ja mahlane läätse pikkpoiss, mida tasub proovida! Täitev, kuid samas kerge kõhutäis. 😛

Kogus: 8

VALMISTAMINE:

  1. Loputa läätsed. Pane läätsed potti koos 1 ½ vee või köögiviljapuljongiga. Kuumuta keemiseni, kata kaanega, kuumus väiksemaks ning lase 35-40 minutit haududa, aeg-ajalt segades. See on okei, kui läätsed lähevad natuke liiga pehmeks (pärast püreestad ¾ läätsedest). Kui läätsed on valmis, võta pealt kaas ning aseta kõrvale umbes 15 minutiks (vett ei peaks eriti alles olema, kurnama ei pea).
  2. Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
  3. Väikses kausis, sega kokku jahvatatud linaseemned ja ⅓ tassi vett, jäta seisma umbes 10 minutiks, soovitatavalt külmkappi.
  4. Passeeri köögiviljad ja vürtsid: kuumuta pannil õli keskmisel kuumusel. Viska peale küüslauk, sibul, paprika, porgand ja seller, umbes 5 minutiks. Lisa hulka vürtsid, sega läbi ja tõsta kõrvale jahtuma.
  5. Püreesta blenderi, köögikombaini või kahvliga ¾ läätsedest.
  6. Sega passeeritud köögiviljad läätsedega, kaerahelbete, jahu ning linaseemne/vee seguga.Maitse, lisa soola ja pipart soovi korral või muid ürte/vürtse.
  7. Pane leivavormi küpsetuspaber ning kalla segu vormi. Vajuta segu korralikult vormi.
  8. Kaste: Valmista glasuur segades kokku kõik kastme koostisosad. Soovitavalt pane igat koostisosa kuhjaga, et kastet oleks rohkem. Kalla kaste leivavormi segu peale ja määri laiali.
  9. Aseta vorm ahju 45-50 minutiks. Enne viilutamist lase jahtuda.
  10. Kõrvale sobib lihtne kartulipuder, ahjukartul, ahjuköögiviljad, vms.
  11. Naudi!