5

väikest peeti

1 kg

kartulit

1

keskmine õun

1

väike valge sibul

1 purk

marineeritud kurke (nt. Võileivakurk)

250g

tofut (nt. Bon tofu tilli ja peterselliga)

4 spl

magusat sinepit või veidi vähem Põltsamaa sinepit

400g

taimset majoneesi (nt. Tarplan vegan majonees)

1

pakk taimset toidukoort (nt. Alpro sojakoor)

Maitseks

sool

Tänane retsept on pärit blogist Lifebasedfoods, kus Cätlyn Toomere tutvustab muuhulgas traditsioonilisi Eesti toite taimses võtmes. Eesti Vabariik 100 pidustuste raames toome teieni täna klassikalise rosolje- toitev ja maitsev salat, mis sobib peolauale igaks puhuks! 

Peet on tänuväärne juurvili, mis võiks tee meie toidulauale leida tihedamini. Kuid vaatamata sellele on üheks eestlaste lemmikuks peolaual kahtlemata olnud rosolje.  Olgu sünnipäev, jõulud või mõni muu püha- rosolje leiab oma koha truult kartulisalati kõrval. Salatitegu võtab küll üsna kaua aega ent on tegelikult väga lihtne ja me lubame Sulle, et tulemus on seda igati väärt! Retseptis välja toodud kogusest piisab väga suurele peoseltskonnale. Kui soovid aga vähem salatit, lisa kõiki koostisosi lihtsalt poole vähem. 
Taimsele rosoljele annab tuttavat maitset krõmpsuv õun ja särtsakas sinep.

VALMISTAMINE
Keeda koorega eraldi pottides nii kartulid kui ka peedid, seni kuniks nad noaga katsudes pehmed on. Kuid ole tähelepanelik, et kartulid üle ei keeks! (Muidugi võib ajanappuse korral poest osta ka valmis keedetud peete.) Kalla ära vesi ja lase peetidel ja kartulitel jahtuda. (Võid seda teha ka peole eelneval õhtul). Koori peedid ja kartulid ning haki väikesteks kuubikuteks. Haki ka tofu, sibul, õun ja marineeritud kurgid- me soovitame kasutada Põltsamaa võilevakurke, mille marinaad annab salatile eriti mõnusa meki.
Seejärel lisa sinep, taimne majonees ja taimne koor. Maitsesta salat soolaga. Alati võid ka sinepit ja majoneesi lisada vastavalt maitsele. Imelihtne- kas pole?!  
Lase salatil enne serveerimist mõni tund kuni üleöö seista, et maitsed mõnusalt läbi käiks ja naudi tuttavaid maitseid taimses võtmes! 

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Retsepti allikas