Taimne Teisipäev Tartu Descartes’i koolis

  • 12 veebruar 2020

Tartu Descartes’i koolis hakati teisipäeviti taimset toitu pakkuma juba pisut enam kui kuu aega tagasi. Sel nädalal aga käisid TV3 Seitsmesed uudised Descartes’i koolipere juures külas, et uurida, mida arvavad Taimse Teisipäeva kooliprojektist sealsed õpilased ja õpetajad.

Võttetiimi saabudes selgus, et seekord pakuti koolisööklas Taimse Teisipäeva puhul erksavärvilist kõrvitsapüreesuppi krõbedate saiakrutoonidega. Kui üldiselt on teada, et lapsed kirtsutavad suppide peale nina, siis selle supiga oli kõik vastupidi. „Väga maitses!“ vastas ajakirjaniku uudishimulikule küsimusele väike Melissa, lisades, et sööks sellist suppi ka edaspidi. Heledapäine Elisabet aga arvas, et liha on küll maitsev, aga mõnikord on hea just taimetoitu süüa.

Koolitoitlustust pakkuva ettevõtte Baltic Restaurants müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul on supid viimaste aastate jooksul muutunud laste seas vägagi populaarseks. Ühe põhjusena toob Endrikson välja Baltic Restaurantsi korraldatud ühiseid kokkamisüritusi, mille käigus söökla personal valmistab koos lastega mõnd maitsvat püreesuppi.

„Püreesupp on tõesti üks suurepärane toit, mida lastele pakkuda, sest sinna sisse saab hästi palju tervislikke köögivilju ära peita,“ sõnas Taimse Teisipäeva institutsionaalse suuna koordinaator Triin Remmelgas. Samuti tõi Triin välja, et vaid 2,2% Eesti elanikest sööb piisavalt puu- ja köögivilju, samal ajal kui liha süüakse keskmiselt 2–3 korda rohkem, kui oleks tervisele kasulik.

Descartes’i kooli klassiõpetaja Kaja Kivisikk väljendas muret, et paljud lapsed ei söö kodus täisväärtuslikku toitu, mistõttu on väga oluline pakkuda neile koolis uusi ja põnevaid tervislikke roogasid. Õpetaja soov on, et lapsed saaksid taimset toitu mitte ainult teisipäeviti, vaid ka mõnel muul nädalapäeval.

Taimse Teisipäeva kooliprojektiga on praeguseks liitunud lisaks Tartu Descartes’i koolile ka Tartu rahvusvaheline kool. Koos kasvava huviga taimse toidu vastu Eesti ühiskonnas tervikuna on kahtlemata näha haridusasutuste püüdlusi muuta ka laste toidulaud tervislikumaks ja mitmekesisemaks.

Vaata ka TV3 Seitsmeste uudiste klippi:
https://uudised.tv3.ee/tv3-duubel/uudis/2020/02/11/taimse-teisipaeva-projekt-koolis-pureesupist-on-saanud-laste-uus-lemmik