Brownie-kook kui hea valguallikas? Miks ka mitte!

  • 29 august 2020

Oad ja teised kaunviljad on imeliselt toitvad, sisaldades rohkelt taimseid valke, kiudaineid, erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Kaunviljades leidub rauda, magneesiumit, B-vitamiine, mangaani ja kaaliumit. Regulaarsel tarbimisel aitavad kaunviljad ennetada südame veresoonkonna haigusi ja hoida kehakaalu normaalsel tasemel. Lisaks aitavad need alandada veresuhkru taset ja reguleerivad seedimist.

Taimse Teisipäeva lemmikud

  • Kikerherned on head kiudainete ja valkude allikad. Kikerherned aitavad ka vett kehast välja viia ja on kasulikud seedimisele.
  • Rohelised ja punased läätsed on madala rasvasisaldusega ja head valguallikad.  Läätsed on kergemini seeditavad kui herned ja oad. Sisaldavad palju rauda ja teisi mineraalaineid nagu boor ja jood.
  • Valged ja mustad oad on head kaltsiumi ja magneesiumi allikad. Oad aitavad ennetada ka enneaegset vananemist ja kaitsta nahka päikese kahjuliku mõju eest. 

Nipid, kuidas oma menüüsse lisada rohkem kaunvilju

  • Lisa ube ja läätsi suppidesse ja teistesse roogadesse.
  • Tee ise kikerhernestest või osta valmis hummust ja määri või asemel leivale.
  • Valgetest ubadest saad teha leiva peale valguküllase pasteedi.
  • Valmista mustadest ubadest maitsev brownie.

Siin on kaks retsepti, millega katsetada ubade lisamist oma menüüsse!

1) Valge oa pasteet

Vaja läheb: 1 purki konserveeritud valgeid ube (kurnatud ja loputatud), 5-6 päikesekuivatatud tomati viilu, 2 spl oliiviõli (võib ka ära jätta), 2 spl sidruni- või laimimahla, 1 küüslauguküüs (soovi korral), 0,5 tl soola, 0,5 tl ürte vastavalt maitsele (nt rosmariin, tüümian).

Valmistamine: Kurna ja loputa oad ja aseta koos kõigi ülejäänud koostisosadega kaussi. Töötle saumikseriga massi seni, kuni tulemuseks on ühtlane ja kreemjas määre.

2) Musta oa brownie 

Vaja läheb: 1 purk musti ube (kurnatud ja loputatud), 2 spl kakaod, 40 g kiirkaerahelbeid, 0,25 tl soola, 75 g agaavi- või vahtrasiirupit, 2 spl (pruuni) suhkrut, 40 g kookos- või oliiviõli (maitsetut, muidu jääb oliivi maitse domineerima), 2 tl vanilliekstrakti, 0,5 tl küpsetuspulbrit, 100–140 g šokolaadinööpe, kuid sobib ka tükeldatud šokolaad. 

Valmistamine: Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Aseta kõik koostisosad peale šokolaadinööpide köögikombaini või töötle need saumikseriga ühtlaseks seguks. Seejärel sega sisse šokolaadinööbid ja vala segu õliga määritud väiksemale küpsetuspannile. Soovi korral võid kõige peale lisada veel šokolaadinööpe. Aseta brownie ahju ja küpseta 15-18 minutit, võta ahjust välja ja lase vähemalt 10 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad. Retseptist saab 9-12 brownie ruutu.