3 lihtsat ja põnevat hummuse retsepti

  • 2020-08-29T11:47:13

Kikerhernestest valmistatud kreemjas ja valgurikas hummus on niivõrd armastatud toit, et sellele on pühendatud lausa eraldi tähtpäev – 13. mai! Rahvusvahelise hummusepäeva puhul tutvustab Taimne Teisipäev kolme erinevat retsepti selle imetoidu valmistamiseks. Naudi dipikastmena koos juurviljadega või lisa oma lemmikroogadele! 

1) Klassikaline kreemjas hummus

Foto: Pixabay

Vaja läheb:

  • 1 400 g purk kikerherneid, kurnatud ja loputatud
  • 60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
  • 60 ml tahiinit ehk seesamiseemnepastat
  • 1 küüslauguküüs, purustatud
  • 2 sl oliiviõli
  • ½ tl jahvatatud köömneid
  • Maitse järgi soola
  • 30-45 ml vett

Valmistamine:

Töötle tahiinit ja sidrunimahla köögikombainis või saumikseriga umbes minut aega. Lisa oliiviõli, purustatud küüslauk, köömned ja ½ tl soola. Töötle minuti jooksul või kuni segu on ühtlane. Lisa segule pooled kikerhernestest ja töötle minut aega. Lisa ülejäänud kikerherned ja töötle, kuni segu on kreemjas, 1-2 minutit. Lisa 30-45 ml vett, kuni hummus on mõnusa konsistentsiga. Lisa maitse järgi soola.

2) Vürtsikas porgandihummus

Foto: Getty Images

Vaja läheb:

  • 2 keskmist porgandit, kooritud
  • 1 400 g purk kikerherneid, kurnatud ja loputatud
  • 80 ml (5 sl) tahiinit ehk seesamiseemnepastat
  • 60 ml värsket sidrunimahla (1 suur sidrun)
  • 1 küüslauguküüs, purustatud
  • 1 sl harissa või sriracha kastet
  • Maitse järgi soola
  • ¼ tl jahvatatud köömneid
  • 2 sl oliiviõli

Valmistamine:

Kuumuta ahi 220 kraadini. Aseta porgandid fooliumiruudule ja nirista peale 2 sl vett. Mässi porgandid tihedalt fooliumisse ja küpseta ahjuplaadil pehmeks, 40-50 minutit. Lase jahtuda.

Lisa köögikombaini või kaussi röstitud porgandid, kikerherned, tahiini, sidrunimahl, küüslauk, harissa, sool ja köömned ning töötle kombaini või saumikseriga, kuni segu on ühtlane, umbes minut aega. Lisa 2 sl oliiviõli ja töötle veel umbes minuti jagu, kuni segu on õhuline ja kreemjas. Vajadusel lisa juurde soola. Kui soovid vürtsikamat hummust, lisa veel harissa või sriracha kastet.

3) Avokaado-ürdihummus

Foto: Getty Images

Vaja läheb:

  • Pool küpset avokaadot
  • 1 400 g purk kikerherneid, kurnatud ja loputatud
  • 80 ml (5 sl) tahiinit ehk seesamiseemnepastat
  • 60 ml värsket laimimahla
  • 1 küüslauguküüs, purustatud
  • Maitse järgi soola ja musta pipart
  • ¼ tl jahvatatud köömneid
  • 1 tassitäis koriandrilehti
  • 2 sl oliiviõli

Valmistamine:

Lisa köögikombaini või kaussi avokaado, kikerherned, tahiini, laimimahl, küüslauk, sool, pipar, köömned ja koriander. Töötle kombaini või saumikseriga, kuni segu on ühtlane, umbes minut aega. Lisa 2 sl oliiviõli ja töötle, kuni segu on kreemjas ja õhuline. Vajadusel lisa maitse järgi soola.