Ristisaiad ehk Hot Cross Buns

Ristisaiad on pehmed, vürtsikad ja kergelt magusad saiad, mis on täis rosinaid või muud kuivatatud puuvilja ning kaetud iseloomuliku ristikujulise glasuuriga. Need lõhnavad ahjust tulles kaneeli ja kardemoni järele ning toovad iga suutäiega kevadpühade soojust ja traditsiooni.

  • Lisa kaussi või segamisnõusse pärm, suhkur, vürtsid, sool ja hõõru lusikaga kuni pärm on sulanud.
  • Samal ajal kuumuta taimne piim koos taimse võiga käesoojaks (üle 37 kraadi).
  • Lisa piimasegu pärmisegule ja seejärel lisa jahu, sidrunikoor ja kuivatatud puuviljad.
  • Sõtku taigent niikaua kuni see ühtlane ja nn sile.
  • Aseta taigen sooja kohta kerkima, kergita kuni taigen umbes kahekordselt kerkinud (1-2h).
  • Kui taigen kerkinud, siis tee sellest 12 palli ja aseta küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (jäta kuklite vahele umbes 1cm, et oleks ruumi kerkida).
  • Lase kuklitel veel kerkida, umbes 30minutit-1h.
  • Soojenda ahi 180 kraadini.
  • Tee valmis ristide jaoks pasta, segades kokku jahu ja vesi. Aseta segu pritskotti ja tee kuklitele ristid peale.
  • Küpseta ahjus 20-25 minutit, kuni kuklid kenad ja kuldsed.
  • Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
  • Läike andmiseks pintselda kukleid aprikoosimoosiga.

    Retsepti autor on Taimse Teisipäeva vabatahtlik ja vanemkokk Hanna-Greta Veersalu.

nisujahu500 gr
suhkur75 gr
jahvatatud kaneel1 tl
kardemon1 tl
sool1 tl
riivitud sidruni koor1 tk
presspärm25 gr
taimne piim300 ml
taimne või100 gr
kuivatatud jõhvikad100 gr
rosinad100 gr
sukaad50 gr
Ristiks
nisujahu50 gr
vesi60 ml
Määrimiseks
aprikoosimoos1-2 spl

Et midagi ei jääks kahe silma vahele!