Peeditartar mädarõika kreemi, marineeritud kollase peedi ja rukkiõhikuga

Peeditartar on austusavaldus looduse pakutavale, kus iga komponent räägib oma loo ning moodustab koos harmoonilise terviku. Lihvitud peedi sügav magusus kohtub mädarõika särtsaka teravusega, samas kui marineeritud kollane peet lisab värsket hapukust ja tasakaalu. Rukkiõhik toob esile põhjamaise köögi traditsioonid, sidudes kõik maitsed delikaatse tekstuuriga.

See roog on rohkem kui lihtsalt toit – see on pilguheit tulevikku, kus taimne loomingulisus ja elegants juhivad gastronoomia uusi suundi. Fine dining saab olla nii jätkusuutlik kui ka inspireeriv – kutsume teid avastama vegan köögi peeneid nüansse ja rikkalikku maitsetemängu.

  1. Pese peedid, aseta fooliumisse ja maitsesta soola, küüslaugu ja kuivatatud tüümianiga. Küpseta ahjus 180 °C juures umbes 30-45 minutit kuni peedid küpsenud. Võta ahjust välja ja lase neil jahutda. Seejärel koori ja riivi jämeda riiviga või lase need hakklihamasinast läbi.
  2. Kollane peet koori ja viiluta õhukesteks viiludeks (mandoliiniga), lisa marinaadi komponendid potti ja lase marinaad keema, lisa seejärel kollase peedi viilud ja keeda umbes 5-10 minutit, kuni peedid veel mõnusalt al dente’d. Lase jahtuda, soovi korral marineeri peedid eelmisel päeval.
  3. Rukkiõhiku jaoks sega kokku jahud ja sool, lisa keedetud vesi ja oliiviõli. Lase taignal 10-15 minutit rahuneda. Rulli kahe küpsetuspaberi vahel taigen võimalikult õhukeseks, eemalda pealmine küpsetuspaber ja küpseta ahjus 160 °C juures umbes 15 minutit, kuni taigen mõnusalt krõbe.
  4. Mädarõika kreemiks sega kokku vegan creme fraiche ja majonees, lisa mädarõigas, poole sidruni koor ja mahl. Maitsesta soola ja pipraga. Soovi korral võib lisada ka värskeid ürte, nt tilli, murulauku jne. Aseta segu pritskotti või jämedama otsaga pritspudelisse.
  5. Peedi tartariks sega kokku riivitud küpsetatud peet, hakitud punane sibul, hakitud hapu-ja marineeritud kurk, maitseks lisa adžika ja soola-pipar.
  6. Serveerimisel aseta kõige alla kollase peedi viilud, seejärel peeditartar, pritsi tartari kõrvale mädarõika kreem ja kõige peale aseta rukkiõhikud. Garneeringuks võib lisada mangoldi või rukola lehti, karulaugu kappareid jne.

Retsepti autor on Taimse Teisipäeva vabatahtlik ja vanemkokk Hanna-Greta Veersalu.

Küpsetatud peet
keskmine punane peet2 tk
oliiviõli1 spl
küüslauguküüs2 tk
kuivatatud tüümian1 tl
sool
Marineeritud kollane peet
keskmine kollane peet1 tk
valge veini äädikas100 ml
suhkur100 gr
vesi300 gr
sool1 spl
jahvatatud kurkum1 tl
Rukkiõhik
täistera rukkijahu25 gr
rukkilinnasejahu25 gr
oliiviõli1 spl
keedetud vesi50 gr
sool
Mädarõika kreem
taimne creme fraiche (nt Oatly)100 gr
taimne majonees50gr
sidruni koor ja mahl0.5 tk
mädarõigas2 tl
sool ja pipar
Peedi tartare
küpsetatud peet250gr
väiksem hapukurk1 tk
väiksem marineeritud kurk1 tk
hakitud punane sibul1 spl
adžika1 spl
sool, pipar

Et midagi ei jääks kahe silma vahele!