Valged oad

Millal Sina viimati ube sõid? Kui tundub, et viimane mälestus ubadest jääb lapsepõlve, mil otse vanema peenralt maitsvaid ube põske pistsid või peolaualt soolaube näksisid, tasub alljärgnev postitus läbi lugeda ja oad kiiremas korras oma toidulauale tuua!

 Ube tasub süüa seetõttu, et need on maitsvad, toitvad, valgurikkad ja kõigele lisaks ka soodsad! Neist saab valmistada nii suppi, hautist, pasteeti, kotlette, kastet kui ka salatit ja lisaks sobivad nad niisama näksimiseks.

 KASUTEGURID
Oad on tervislikud, sest:
– neis on palju valku ning kaunviljade valk on üks paremaid asendamatute aminohapete allikaid;
– sisaldavad kaltsiumi ja magneesiumi, mis tugevdavad hambaid ja luid;
– aitavad tasakaalustada veresuhkru- ja kolesteroolitaset;
– sisaldavad hulgaliselt antioksüdante, mis kaitsevad rakke;
– aitavad kaitsta nahka päikese kahjuliku mõju ja enneaegse vananemise eest;
– neil on madal glükeemiline indeks, mistõttu täidavad nad kõhu pikaks ajaks ning kuna valged oad aitavad ära hoida energia ladustamist rasvana, aitavad need ka kehakaalu kontrolli all hoida
– neis sisalduvad ained (jälgmineraalid) aitavad kahjutuks muuta selliseid ühendeid (sulfiteid), mida toidus ja joogis säilitusainetena kasutatakse;
– nende soodsa biokeemilise koostise tõttu on kaunviljade toiduks tarvitamine kasulik mitmesuguste tervisehädade (vitamiinipuudus, spasmid, kõrgvererõhu- ja suhkurtõbi, maksa-, neeru- ja põiehaigused) korral.

 HEA RETSEPT
Oled kindlasti veendunud, et valged oad peaksid nüüdsest sinu toidulaual olema! Seepärast jagame sinuga ülilihtsat ja maitsvat valge oa pasteedi retsepti!

 VAJA LÄHEB
—1 purk konserveeritud valgeid ube, kurnatud ja loputatud
—5-6 päikesekuivatatud tomati viilu
—2 spl oliiviõli (võib ka ära jätta)
—2 spl sidruni- või laimimahla
—1 küüslauguküüs (soovi korral)
—0,5 tl soola
—0,5 tl ürte vastavalt maitsele (nt rosmariin, tüümian)

 VALMISTAMINE
Kurna ja loputa oad ja aseta koos kõigi ülejäänud koostisosadega kaussi. Töötle saumikseriga massi seni, kuni tulemuseks on ühtlane ja kreemjas määre! Nii lihtne see ongi, aga maitseb suurepäraselt ja on väga tervislik!

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Allikaks internetiavarus ja foto: David Lebovitz.