Rohelised läätsed

Rohelised läätsed on maheda maitsega ja madala rasvasisaldusega ning sobivad hästi suppidesse, salatitesse, määretesse ning paja- ja ahjuroogadesse.
Magneesiumirikaste läätsede söömine on kasulik südamele ning lisaks aitavad läätsed ka parandada verevarustust ja hapniku taset organismis.

Toidu valmistamisel tuleb tähelepanu pöörata sellele, mis värvi läätsi on Sul plaanis kasutada. Heledad läätsed nagu kollased ja punased, valmivad kiiresti ja vajavadki vaid umbes 10 minutilist keetmist. Tumedamad läätsed, milleks on nii rohelised kui ka pruunid läätsed, vajavad aga oluliselt pikemat keetmist (või eelleotamist). Piisama peaks umbes poolest tunnist, kuid alati on mõistlik proovida ja hinnata, mis oleks õige aeg. Samuti võiks silmas pidada seda, kas lisaks keetmisele kuumtöötled neid veel või mitte. Läätsi tuleks pärast keetmist ka voolava vee all loputada.

ROHELISI LÄÄTSI TASUB SÜÜA, SEST NEED: 
– on kõrge valgu- ja kiudainesisaldusega;
– imenduvad organismis pikka aega ja hoiavad kõhu kaua täis;
– sisaldavad palju proteiini (26% läätsest on kalorid ja ülejäänu on valk);
– on madala rasvasisaldusega;
– aitavad kehas stabiliseerida veresuhkrutaset;
– vähendavad riski haigestuda südameveresoonkonna haigustesse;
– on tugevama maitsega kui teised läätsesordid;
– sobivad imehästi kokku teiste rohelist värvi viljadega, näiteks brokoliga.

TOITUMISALANE INFO
100 g rohelisi läätsesid sisaldavad : rasvu 1 g, süsivesikuid 49 g, suhkruid 5 g, kiudaineid 12 g, valke 24 g, soola 0,1 g, kaloreid 330 kcal.

HEA RETSEPT
Läätsedest saab valmistada imemaitsvat tomatist läätse bologneset.

VAJA LÄHEB
-0.25 tassitäit rohelisi läätsesid
-1 spl oliiviõli
-1 hakitud sibul
-1 hakitud porgand
-2 hakitud sellerivart
-3 purustatud küüslauguküünt
-1 spl tomatipastat
-0.5 tl oregaanot (võib asendada nt tüümianiga või ära jätta)
-0.5 tl kuivatatud basiilikut
-soola ja pipart
-näpuotsatäis tšillit
-0.25 tassitäit punast veini (võib asendada puljongiga)
-1 purk purustatud tomateid
-u 400 g hakitud tomateid
-maitsele vastavalt värsket basiilikut ja peterselli

VALMISTAMINE
Pane läätsed potti ja kata veega, lase keema tõusta ja siis alanda kuumust. Lase läätsedel kaaneta potis valmida umbes 15 minutit. Läätsed ei tohi puruks keeda, vaid peaksid jääma kõvemapoolsed, sest hiljem lased neil veel kastmes valmida. Aeg-ajalt lisa vett nii, et läätsed oleks kogu aeg veega kaetud. Kui läätsed on valmis, kurna ja tõsta kõrvale.

Samal ajal, kui läätsed valmivad, lase pann kuumaks, lisa sellele oliiviõli ning prae umbes 5 minuti jagu sibulat, sellerit ja porgandit. Seejärel lisa küüslauk ja lase veel paar minutit valmida. Siis lisa tomatipasta ja maitseained ning sega läbi. Seejärel vala pannile punane vein, sega ja lase umbes minuti jagu valmida. Lisa tükeldatud ja purustatud tomatid ja sega läbi. Vähenda kuumust ja lase toidul madalal kuni keskmisel kuumusel vaikselt valmida umbes 10 minuti jagu.

Lõpuks lisa pannile ka läätsed, sega korralikult läbi ja lase kogu kupatusel seda aeg-ajalt segades valmida veel 10 minuti jagu. Maitse ja vajadusel lisa veel maitseaineid. Lisa ka värske petersell ja basiilik, sega läbi ja tõsta pliidilt ära.

Kõrvale sobib imehästi nii riis kui ka pasta. Bon appetit!