Mustad oad

Nagu kõik teisedki kaunviljad, on ka mustad oad rohke valgusisaldusega ning pungil aminohapetest, mineraal- ja kiudainetest. Rohkelt kasutatakse musti ube Ladina-Ameerika köögis, kuid üha enam leiavad need kasutust ülemaailmselt nii magusroogades kui soolastes toitudes (supid, pajad, risoto, kotletid jne).

KASUTEGURID
Musti ube tasuks süüa, sest:
– sisaldavad rauda, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, mangaani ja tsinki;
– tänud suurele kiudainete sisaldusele tagavad pikaks ajaks täiskõhutunde;
– aitavad kaasa seedetrakti tervisele ja kõrge kiudainete sisaldus aitab kaasa kõhukinnisuse leevendamisele;
– sisaldavad seleeni;
– mõjuvad hästi luudele;
– võivad avaldada positiivset mõju veresuhkru tasemele;
– mõjuvad hästi südame ja veresoonkonna tervisele ning vererõhule;
– võivad aidata hoida vere kolesteroolitaseme normis.

TOITUMISALANE INFO
100 g mustades ubades on 113 kcal, rasvu 0.8 grammi, süsivesikuid 18.4 grammi ning valku 8.2 grammi.

HEA RETSEPT
Musta oa browniest oled kuulnud? See on imemaitsev magustoit, mis on lisaks päris tervislik. Browniet nautides ei tule mõttessegi, et see võiks olla tehtud ubadest.

VAJA LÄHEB
—1 purk musti ube, kurnatud ja loputatud
—2 spl kakaod
—40 g kiirkaerahelbeid
—0.25 tl soola
—75 g agaavi- või vahtrasiirupit
—2 spl (pruuni) suhkrut
—40 g kookos- või oliiviõli (maitsetut, muidu jääb oliivi maitse domineerima)
—2 tl vanilliekstrakti
—0.5 tl küpsetuspulbrit
—100-140 g šokolaadinööpe (näiteks needhttps://goo.gl/AC96SF), kuid sobib ka tükeldatud šokolaad

VALMISTAMINE
Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Aseta kõik koostisosad peale šokolaadinööpide köögikombaini või töötle need saumikseriga ühtlaseks seguks. Seejärel sega sisse šokolaadinööbid ja vala segu õliga määritud väiksemale küpsetuspannile. Soovi korral võid kõige peale lisada veel šokolaadinööpe. Aseta brownie ahju ja küpseta 15-18 minutit, võta ahjust välja ja lase vähemalt 10 minutit jahtuda, enne kui lahti lõikad.
Retseptist saab 9-12 brownie ruutu.

Kuivõrd oled Sina mustade ubadega katsetanud? Kas oled neid üldse maitsnud? Magusas või soolases vormis?