Munaasendusvõimalused

Taimne Teisipäev tutvustab Sulle kümmet põnevat ja käepärast alternatiivi muna asendamiseks küpsetistes. Erinevate asendusvõimaluste paljusus muudab küpsetamise käepärasemaks, sest miski ei jää tegemata mõne kindla koostisaine puudumise tõttu. Erinevate omadustega munaasendusvõimalused lisavad küpsetistesse nii kohevust, sidusust kui ka mahlasust. Vaatame asja lähemalt! 

 Banaan
Keskmise suurusega banaan asendab küpsetistes edukalt kaht muna. Püreesta või purusta küpse banaan kahvliga ning seejärel lisa segu koogi või pannkoogi taignale. Kohevama tulemuse saavutamiseks võid banaanile lisada ka 1-2 tl küpsetuspulbrit. Banaan lisab küpsetisele ka mahlasust ja magusust.

 Linaseemned
Sega 1 spl jahvatatud linaseemneid (purusta nt kohviveskis või osta linaseemnejahu) 3 spl veega, jäta paariks minutiks segu paksenema ning sega seejärel taigna hulka. Linaseemned on heaks sidusaineks nii küpsetistes kui ka pannkookides ning pole muret, et need lagunema kipuks. Antud kogus asendab ühe muna, kui aga vajad mitme muna asendamist, siis tee täpselt nii mitmekordne kogus, kui mitu muna asendamist vajab.

 Chia seemned
Sega omavahel 1 spl chia seemneid ja 3 spl käesoojal vett. Lase segul paisuda, kuni seemned on muutunud geeljaks. Valminud seguga saad asendada küpsetises ühe muna.

 Ploomipüree
Püreesta umbes ¼ tassi kuivatatud ploome ühtlaseks (kui ploomid tunduvad väga kuivad, leota neid enne mõni minut kuumas vees, siis kurna) ja lisa juurde 0,5 tl küpsetuspulbrit. Sobivaks ning eriti mugavaks ja kiireks lahenduseks on kasutada beebitoiduna müüdavat ploomipüreed. Muna asendamine ploomiseguga, muudab küpsetised mahlasemaks ja kohevamaks.

 Soja
Nii sojapiim kui sojajahu asendavad küpsetises edukalt muna. Lisa taignale ¼ tassi sojapiima või sega 1 spl sojajahu ning 1 spl vett ning taaskord on üks muna küpsetises asendatud.

 Õunamoos
Ühtlaselt püreestatud õunamoosiga saad küpsetistes edukalt asendada muna, kui segad umbes 60 grammi õunamoosi sisse 1 tl küpsetuspulbrit (asendab ühe muna). Õunamoos kergitab taigent, seob koostisosad ning lisab küpsetisele mahlasust. Juhul kui moos on väga magus, lisa taignasse või täidisesse vähem suhkrut.

 Aquafaba ehk kikerhernekonservi vedelik
Kikerherne vedelikust on võimalik teha beseed või Pavlova koogipõhjasid. Pane kaussi ühe kikerherne konservi vedelik, vahusta seda mikseriga ning samal ajal lisa tekkivale vahule natukese haaval suhkrut (kokku umbes 150g). Lisa veel näpuotsaga soola, natuke vanilje ekstrakti ja sidrunhapet. Vahusta kikerherne vedelikku seni, kuni saavutad tugeva vahu ja küpseta beseed 100 kraadises ahjus umbes tunnikese jagu.

 Pehme tofu
Tofu sobib hästi kookide, saiakeste ja brownie’de küpsetamiseks, hoides küpsetisi hästi koos. Lisa taignale ühe muna asendamiseks ¼ tassi eelnevalt blenderdatud või saumikseriga kreemjaks ning siidiseks töödeldud tofut.

 Söögisooda ja äädikas
Küpsetisele saab lisada kohevust ka nii, et segad 1 tl söögisoodat ja 1 spl tavalist äädikat ning segad selle taigna hulka. Segu asendab ühe muna koguse ja sobib nii magusatesse kui ka soolastesse küpsetistesse.

 Vesi, õli ja küpsetuspulber
Sega omavahel kokku 1,5 tassi vett, 1,5 tl õli ja 1 tl küpsetuspulbrit. Segu, mis asendab ühe muna koguse, lisab taignale ka mahlasust ja kohevust ning sobib nii soolasesse kui ka magusasse küpsetisse.

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Allikad siin ja siin