Kuskuss

Kes siis kuskussi ei teaks? Usume, et paljud teavad, et säärane imeloom on olemas, aga kas ka seda teate, kust kuskuss on pärit, kuidas seda toitudes kasutada ja miks üldse võiks katsuda tutvust sobitada?

Kuskussi tehakse durumnisujahust ja sellel on suur toiteväärtus. Kuskuss on meeldiv vaheldus riisile, kartulile või pastale. Maitselt meenutab see kõige enam mannat ning on huvitava tekstuuriga meenutades toidus imepisikesi pasta terakesi. Kuskuss on pärit Põhja-Aafrika aladelt, kus seda tavaliselt serveeritakse hautistega või lisatakse külmana salatitesse. Kuskuss on igapäevane toit nii Marokos, Algeerias, Tuneesias, Liibüas kui ka mõnel pool Sitsiilias. Samuti on kuskuss väga populaarne toidu osa mitmetes Euroopa riikides.

KUSKUSSI TASUB SÜÜA, SEST SEE:
— on hea mineraalide ja vitamiinide allikas, sisaldab seleeni, foolhapet ja mangaani;
— on valgu- ja süsivesikurohke ning täidab hästi kõhtu ja hoiab selle kaua täis;
— on kiudainerikas ja kasulik seedimisele;
— aitab kaasa immuunsussüsteemi tugevdamisele ja on kehas antibakteriaalse toimega;
— sisaldab palju valku, mis aitavad tugevdada kogu keha (nt luid, juukseid, küüsi, hambaid jne).

TOITUMISALANE INFO
100 g sisaldab: 366 kcal, rasvu 2.2 g, süsivesikuid 71.5 g, millest suhkruid 2.8 g, kiudaineid 10.8 g, valku 8,6 g, soola 0,02 g.

HEA RETSEPT
Täna soovitame kokata ühe mõnusalt maitseküllase aedviljakarri ja seda loomulikult kuskussiga!
VAJA LÄHEB

— 1 sibul
— 3 porgandit
— 1 paprika
— 4 spl õli
— 1 tl jahvatatud koriandrit
— 1 dl vett
— 1 tl soola
— 1 dl hakitud kuivatatud aprikoose
— 1 purk kikerherneid
— 1 purk kookospiima
— 1,5 spl sojakastet
— 2 dl kuskussi

VALMISTAMINE
Võta suurem pott või pann ja pane 2 spl õliga tulele. Koori ja haki sibul, porgand, paprika ja lisa maitseained ning kuumuta keskmisel kuumusel potis. Ära lase toidul kõrbema minna. 
Lisa potti juurviljade juurde vesi, sool ja aprikoosid. Hauta kaane all umbes 10 minutit, kuni aedviljad on pehmed. Lisa nõrutatud ja loputatud kikerherned, kookospiim ja sojakaste. Keeda mõni minut ja maitse. Kui vaja, lisa soola või maitseaineid. Keeda kuskuss pakendi õpetuse järgi, lisa 2 spl õli.
Serveeri aedviljakarri ja kuskuss taldrikul kihiti. Naudi uusi maitseid! 

(Retsepti allikas siin ja info allikas siin)