Kikerhernes

Meil, eestlastel, on kikerherneste ja kaunviljadega üldse pigem jahedad suhted, kuigi tegemist on väga mitmekülgse ja kasuliku toidugrupiga. Kikerhernest sobib ju teatavasti pea igasse sööki panna – salatitesse, suppidesse, hummusesse, pajaroogadesse, kotlettidesse jne. Kikerherne vedelikust saab edukalt päris ehedat beseedki valmistada ning kikerhernejahust tehtud omlett teeb tavalisele omletilegi silmad ette (nii maitse kui ka tervislikkuse poolest – kui sa veel ei ole jõudnud, katseta ka Taimse Teisipäeva omletiretsepti).

Kikerherneid on tegelikkuses kasutatud toidutegemises juba aastatuhandeid ja need on tervislikud, maitsvad, odavad ja laialdaselt kättesaadavad.

KASUTEGURID
– kikerhernestes on väga palju valku ja märkimisväärses koguses kaaliumit, rauda, magneesiumit, foolhapet, tsinki, vaske;
– neis (ja kaunviljades üldse) on palju kiudaineid, mis aitavad tasakaalustada veresuhkru taset ning langetada kolesterooli;
– neil on madal glükeemiline indeks, mistõttu täidavad nad kõhu pikaks ajaks, aidates sel viisil ka kehakaalu kontrolli all hoida;
– neis sisalduvad ained (jälgmineraalid) aitavad kahjutuks muuta ühendeid (sulfiteid), mida toidus ja joogis säilitusainetena kasutatakse;
– neil on diureetiline toime, mis aitab tursete ja organismi veepeetuse puhul;
– kikerherned soodustavad seedetegevust.

TOITUMISALANE INFO
100 g kikerhernestes on umbes 68 kcal; 6,2 g valku; 14,2 g süsivesikuid; kiudaineid 7,5 g.

HEA RETSEPT
Kuigi kikerherneid võib tõepoolest pea igas toidus kasutada, on üks ütlemata mõnus ja samas imelihtne kikerherneüllitis HUMMUS!

VAJA LÄHEB
—2 purki kurnatud ja loputatud kikerherneid
—5-6 spl vett
—1 spl kuhjaga tahiinit või purustatud seesamiseemneid
—4 spl oliiviõli
—4-5 küüslauguküünt
—0.5 tl soola
—koriandrit
—musta pipart
—1 spl (või vähem) sidrunimahla

VALMISTAMINE
Pane kõik koostisosad blenderisse või köögikombaini ja purusta seni, kuni tekib kreemjas mass. Antud retseptist tuleb päris suur ports hummust, nii et vajadusel poolita retsepti või lisa lihtsalt hummust teistessegi toitudesse (salatitesse, köögiviljadega dippimiseks, pasta kõrvale või sisse vms). Naudi!