Dattel

Datlid on datlipalmi viljad ning need on väga magusad ja energiarikkad. Datleid on nii pehmeid, poolkuivi kui ka kuivi ning see sõltub vilja glükoosi-, fruktoosi- ja suhkrusisaldusest. Datli kohta võiks öelda vabalt supertoit – need on suhteliselt soodsad ja väga paljude tervise-eelistega.

 KASUTEGURID
Datlid on kasulikud, sest:
– sisaldavad palju kaaliumit, mis aitab ennetada insulti ja toetab närvisüsteemi ning soolestiku mikrofloorat ja seal tegutsevaid häid baktereid;
– puhastavad veresooni ja ennetavad trombe reguleerides halba kolesterooli (LDL);
– tugevdavad südant, soodustades normaalset südamerütmi ja vererõhku;
– neis on palju kiudaineid, mis aitavad hoida korras seedesüsteemi (ennetavad ja leevendavad kõhukinnisust);
– sisaldavad palju rauda, mis toetab hapniku voolu läbi vere ja avaldab positiivset mõju hemoglobiinile ja punalibledele ning lisaks on datlites palju C-vitamiini, mis soodustab raua imendumist organismis;
– tugevdavad emakalihaseid, mis teeb lihtsamaks sünnitamise ja vähendavad sünnituse esilekutsumise vajadust;
– vähendavad pohmelli ilminguid, sest aitavad väljutada maksast toksiine.

 TOITUMISALANE INFO
100 g datleid sisaldab: 281 kcal, 656 mg kaaliumi, 75 g sahhariide (millest 8 g kiudained ja 63 g suhkruid), 2.5 g valku, 39 mg kaltsiumi, 1 mg rauda, 43 mg magneesiumi. Lisaks veel mõnusal hulga naatriumi, A-, C- ja B6-vitamiini.

 HEA RETSEPT
Datlitest vähese veega blenderdatud pastat saab edukalt kasutada pea kõigis maiustustes suhkru (tervisliku) asendajana. Täna aga pakume välja mõnusa šokolaadikreemi retsepti, mis koosneb vaid kolmest koostisosast! Antud kogusest saab neli kausikesetäit taevalikku magustoitu.

 VAJA LÄHEB
—1 purk täisrasvast kookospiima
—18 kivideta datlit
—4-5 sl mõru kakaopulbrit

 VALMISTAMINE
Aseta kinnine kookospiimapurk vähemalt 12 tunniks külmkappi (kui unustad, ajab asja ära ka umbes tunni jagu sügavkülmas hoidmine). Leota datleid enne kasutamist umbes 5 minutit kuumas vees, siis muutuvad need pehmeks ja neid on hea kreemiseks massiks purustada. Ava kookospiimapurk ja tõsta lusikaga tahkunud kookospiim kaussi (vedelikku ära selle retsepti jaoks kasuta, see tarvita ära smuutis või pudru keetmisel). Lisa kookospiimale kurnatud datlid ja lase saumikseriga või blenderis kreemiseks. Lisa kakao ja töötle segu uuesti. Serveeri ja lase end maitsetel taevasse lennutada!

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Info allikas siin ja siin ning  retsepti ja pildi allikas Mariliis Iloveri blogi.