Beluga läätsed

Täna tutvustame Sulle veel üht toredat läätsepere liiget- Beluga läätsesid  Tõenäosus, et Sa pole veel Belugast kuulnud, on palju suurem kui rohelise või punase läätse osas, mida oleme Sulle juba jõudnud tutvustada!

Beluga läätsed on väikesed, mustad, kergelt vürtsika ja hõrgu maitsega. Need sobivad ideaalselt salatitesse, hautistesse, suppidesse ja toitude kaunistamiseks. Läätsed sisaldavad rohkesti taimset valku, aminohappeid, kiud- ja mineraalaineid ning täidavad hästi kõhtu. Kuivatatud läätsi on soovitatav enne keetmist 8-10 tundi vees leotada – see vähendab keetmise aega.

BELUGA LÄÄTSI TASUB SÜÜA, SEST: 
— neis on suur raua-, tsingi-, vase- ja seleenisisaldus;
— neis on B-rühma vitamiine ja rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis soodustavad seedetegevust;
— neis on rikkalikult antioksüdante;
— need aitavad kaasa veresuhkru tasakaalustamisele ja kolesteroolitaseme langetamisele;
— need täidavad hästi kõhtu ja seda pikaks ajaks, sest imenduvad aeglaselt;
— vaatamata kõigile headele omadustele, on läätsed hinnalt pigem soodsad!

TOITUMISALANE INFO
100 g kohta: 353 kcal, rasvu 1.06 g, süsivesikud 29.58 g, valku 25.80 g.

HEA RETSEPT
Täna toome Sinuni väga mõnusa hautise peedi ja beluga läätsedega. Nii tervislik ja maitseküllane!

VAJA LÄHEB
— 3 dl beluga läätsesid
— 3 sl oliiviõli + lisaks peale nirisamiseks
— 2 sibulat, hakituna
— 2 küüslauguküünt, hakituna
— 1 porgand, tükeldatuna
— 2-3 sellerivart, tükeldatuna
— 1 suurem või paar keskmise suurusega peeti, tükeldatuna
— paar oksa tüümani
— paar loorberilehte
— üks 330 ml pudel peedimahla
— 0,7 l kuuma köögiviljapuljongit
— soola ja pipart
— natuke palsamiveiniäädikat

VALMISTAMINE
Kuumuta pannil või potis keskmisel kuumusel oliiviõli ning lisa sibul, porgand, seller ja peet. Hauta 1-2 minutit, lisa küüslauk, läätsed, tüümian ja loorber. Hauta veel umbes 1-2 minutit.
Kalla juurde kuum puljong. Kata kaanega, alanda kuumust ja hauta kaane all umbes 30 minutit.
Lisa peedimahl, maitsesta soola ja pipraga ning hauta veel ca 15 minutit.
Kui hautis liiga kuivaks tõmbab, lisa veel puljongit või vett.
Lisa lõpus veel palsameiveiniäädikas ja serveerides piserda roale oliiviõli. Serveeri soojalt ja lase hea maitsta!

(Retsepti ja pildi allikas https://bit.ly/2twhNVd . Info allikas https://bit.ly/2Khse9q)