Aquafaba

Mis on see müstiline aquafaba, mida aeg ajalt retseptides või restoranimenüüs kohata võib? Tegelikult mitte midagi muud kui kaunviljade keedu- või konservivedelik, mida pea igas majapidamises pärast ubade või kikerherneste tarvitamist üle jääb ning mis tihtipeale leiab tee kraanikausi äravoolu. Eesti keeles nimetatakse aquafabat ka oavedelikuks. Aga mida sellega siis ikkagi ette võtta ja miks?

Aquafabat saab mitmel moel köögis kasutusele võtta ja sellest maitsvaid magusaid ning soolaseid toite valmistada. Enamasti asendatake aquafabaga toitudes munavalget, mis võimaldab teha munavabasid ja taimseid toite, näiteks biskviiti, beseed, makroone või hoopiski majoneesi, juustu, võid ja veel palju muudki. Tuleb lihtsalt vahustada oavedelikku, kuni see muutub valgeks kohevaks massiks ega valgu laiali.

Aquafabat tasub toitudes kasutada ja süüa, sest see:

— sisaldab väga vähe kaloreid ning sobib hästi kaalulangetaja toidulauale;

— on hea kaltsiumi, naatriumi, süsivesikute, valgu ning A- ja C-vitamiini allikas;

— on neutraalse maitsega koostisosa kokteilides, smuutides ning küpsetistes;

— võimaldab asendada toitudes munavalget.

TOITUMISALANE INFO

100 g sisaldab: 18 kcal, rasvu 0.2 g, süsivesikud 2.9 g, suhkruid 1.3 g, kaltsiumi 7.5 g, valke 1.0 g.

HEA RETSEPT
Täna soovitame Sul end nädalavahetuse eel premeerida imelise šokolaadi moussega, mis viib keele alla ning mida süües tunned end justkui tipprestoranis einestamas. 🙂 <3 🙂

VAJA LÄHEB

— 1 purgi jagu kikerhernekonservi vedelikku (ca 125 ml)

— 100 g tumedat sulatatud  šokolaadi (nt 56% Kalevi Bitter)
— 1-2 tl tuhksuhkrut

— näpuotsatäis soola


VALMISTAMINE

Sulata vesivannil šokolaad ja tõsta kõrvale, lase jahtuda. Vahusta kikerhernevedelik miksriga tugevaks valgeks vahuks, selliseks, et vahule hakkavad peale tekkima triibud ja vaht ei valgu laiali. Lisa vahule tuhksuhkur ning näpuotsatäis soola, vahusta veel 15 sekundit.

Viimasena lisa vahule aeglaselt juurde šokolaad, sega vahtu lusika või vispiga õrnalt ja aeglaselt, kuniks segu on ühtlane. Pane kindlasti tähele, et šokolaad oleks jahtunud, sest muidu  vajub vaht kokku.
Tõsta valminud vaht kausikestesse ning aseta külma, lase taheneda. Serveeri koduse moosi või marjadega.    

 

(Info allikas siin ja retsepti allikas siin)