3

suurt suvikõrvitsat

3

šampinjoni (peeneks hakitud)

1 tass

vett

⅓ tassi

kinoad (voolava vee all hästi loputatud)

1 purk

purustatud tomateid

1 spl

oliiviõli

1

küüslauguküüs (purustatud)

0,25 spl

soola

0,25 tl

pipart

1 spl

balsamico kastet

2 spl

kreeka pähkleid (hakitult)- soovi korral

Kastmeks:

1 spl

oliiviõli

1

küüslauguküüs (purustatud)

0,25 spl

soola

0,25 tl

pipart

1 spl

sidrunimahla

1 spl

hakitud münti

Kuidas Sulle suvikõrvits maitseb?  Suvikõrvitsa hooaeg on käes ja meie oleme sellest suvisest köögiviljast lausa sillas – meile meeldib suvikõrvitsa mõnusalt krõmps ja mahlane konsistents ning tagasihoidlik maitse, mida on mõnus vastavalt tujule timmida (sojakastmega, ürtidega vms). Ah jaa, veel meeldib meile suvikõrvitsa tagasihoidlik hind, mis talvisel perioodil ju lausa lakke tahab tõusta. Nii et praegu on just hea aeg isu täis süüa!  Ja see on taaskord üks kõhtu täitev kerge ja suvine roog, mida lihtsalt peab katsetama!  Ja kuigi toidu valmimiseks kulub umbes 1.5 h, moodustab suurema osa sellest ootamine ja sel ajal saab ju igasugu muid vajalikke toimetusi köögis teha! Tulemus on toimetamist väärt (nii maitsva kõhutäie kui ka puhta köögi näol ).

VALMISTAMINE
Aja vesi keema. Lisa sool ja kinoa, vähenda kuumust, kata kaanega ja keeda kümme minutit, kuni kinoa muutub pehmeks. Kurna hoolikalt ja aseta kõrvale. Lõika suvikõrvitsad keskelt pooleks ning poolikud omakorda lootsikuteks. Ühest suvikõrvitast saab seega kokku neli lootsikut. Eemalda lusikaga ettevaatlikult suvikõrvitsa sisu (püüa koort mitte lõhkuda).
Eelkuumuta ahi 180°C-ni. Samal ajal tükelda suvikõrvitsate sisu, mille koorest eemaldasid. Kuumuta pannil 1 spl oliiviõli, lisa küüslauk, tükeldatud suvikõrvits ja seened ning prae segu keskmisel kuumusel 6-7 minutit tihti segades. Lisa sool, pipar ja balsamiko kaste. Prae veel minuti jagu. Tõsta segu pannilt kaussi, lisa kinoa ja soovi korral hakitud kreekapähklid ning sega veelkord.

Kastme valmistamiseks kuumuta pannil 1 spl oliiviõli, lisa küüslauk ja kuumuta pool minutit enne, kui lisad purustatud tomatid, soola ja pipra ning kuumutad veel 6-7 minutit. Seejärel lisa sidrunimahl ja münt ning prae veel kolm minutit.

Tõsta suvikõrvitsast lootsikud küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Vala umbes ⅔ kastmest suvikõrvitsate alla pannile. Aseta lusikaga kinoa segu lootsikutele ning seejärel vala igale lootsikule natuke järelejäänud kastmest (nii, et igale lootsikule jaguks). Kata lootsikud fooliumiga ja pane 30 minutiks ahju valmima. Seejärel eemalda foolium ja lase veel 20 minutit valmida.
Ja siis ongi toit valmis – viib keele alla!

Mida Sina kõige enam suvikõrvitsast valmistad? 

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Retsepti allikas