3.5-4 tassitäit (umbes 900 ml)

sooja köögiviljapuljongit

2 spl

oliiviõli (pooleks jagatuna)

umbes 230g

sektoriteks lõigatud ja viilutatud šampinjone

soola ja pipart vastavalt maitsele

0.75 tassitäit

peeneks viilutatud ja kurnatud porrut (võib asendada ka sibulaga)

1 tass

arborio (risoto) riisi

0.25 tassitäit (u 60 ml)

kuiva valget veini või lisada veel köögviljapuljongit

soovi korral 1 spl margariini (võib ära jätta)

Seene ja porru risoto on igas mõttes kosutav ja sellist mõnusat heaolumõminat tekitav. Toit valmib kiirelt (u 30 minutit) ning sellest saab kaks korralikku kõhutäit. Mõistagi soovitame teha vähemalt topelt portsu, et hommegi kõhu täis saaks.

VALMISTAMINE
Lase köögiviljapuljong potis keema ning siis vähenda kuumust nii, et puljong püsiks soojana.
Samal ajal lase laiapõhjalisel sügaval pannil 1 spl oliiviõli kuumaks ning lisa seened. Maitsesta natukese soola ja pipraga ning pidevalt segades prae, kuni seened on kergelt pruunika jume omandanud (u 4 minutit). Tõsta väiksesse kaussi ja asete kõrvale.

Lase sama pann uuesti kuumaks, lisa 1 spl oliiviõli ja prae porrut (või sibulat või miks mitte ka mõlemat), kuni seegi on omandanud kergelt pruunika jume ja pehme tekstuuri. Lisa riis, sega läbi ja lase minuti võrra küpseda. Seejärel lisa vein või asenda köögiviljapuljongiga. Lase toidul küpseda 1-2 minutit, kuni toit on vedeliku sisse imanud.

Seejärel lisa 0.5 tassi kaupa sooja puljongit ning sega toitu pidevalt. Peaksid hoidma keskmist kuumust ning toit peaks pidevalt vaikselt särisema – päris keema ei tohiks toidul lasta tõusta, sest siis ei jää lõpptulemus õhuline. Lisa sel viisil kogu olemasolev puljong. Lase riisil valmida seni, kuni tundub, et riis on al dente – päris pudruks ei maksa riisi keeta, vaid see võiks jääda natuke krõmpsuvaks. See peaks võtma aega umbes 15-20 minutit.

Kui riis on valmis, eemalda tulelt ning lisa soovi korral margariin, seened ja sega läbi. Proovi ja lisa vajadusel veel soola või pipart ja loomulikult soovitame helde käega ka maitsepärmi lisada! 

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Retsepti allikas Minimalist Baker