0,25 tassi

india pähkleid

1 tassi

hakitud sibulat

2,5 tassi

viilutatud šampinjone

1 tass

külmutatud rohelisi herneid

0,25 tl

jahvatatud musta pipart

6 tassi

köögiviljapuljongit

1 tass

(pruuni) riisi

2

küüslauguküünt

1 tl

kuivatatud tüümiani

1 tl

õunaäädikat

1-2 spl

maitsepärmi

Maitsestamiseks

soola, soovi korral õli

Meile meeldivad kreemised toidud üliväga! Neis on midagi lohutavat ja mõnusat.  Lisaks armastame kaunvilju ja lisame neid helde käega igasse toitu, kuhu need vähegi sobida võiks. Vanasti meie tutvus kaunviljadega vaid roheliste hernestega piirduski. Neid sai söödud otse vanaema hernepeenralt või siis konservipurgist. Külmutatud herned olid ebaõiglaselt tagaplaanile jäänud. Nüüd kasutame ohtralt just külmutatud herneid – kõik hea ja tervislik on neis säilinud;need maitsevad hulga paremini ja on ka oluliselt apetiitsemad kui konservherned. Lisaks ei ole külmutatud roheline hernes sugugi kallis. Ja seened – kes siis neid ei armastaks?!
Seega soovitame Sinulgi tänase retsepti valmistamise lähiajal plaani võtta! 

VALMISTAMINE
Leota india pähkleid väikses kausis umbes 30 minutit või kui Sul selleks aega ei ole, keeda neid 15 minuti jagu. Vett pane nii palju, et pähklid oleks veega kaetud.
Samal ajal pane kaanega pannile 0.25 tassi vett ja sibul ja lase umbes 5 minutit kõrgel kuumusel valmida (võid vee asemel kasutada ka paari spl õli). Sega sisse seened, maitsesta pipraga ning lase keskmisel kuumusel valmida umbes 10 minutit, kuni seened on pehmed. Lisa rohelised herned ja lase veel 5 minutit podiseda ning vajadusel lisa ka õli või vett (vett 1-2 tl korraga), et toit põhja ei kõrbeks. Tõsta pann tulelt.
Lase paksupõhjaline pott kuumaks, vala sinna puljong, riis (kui kasutad valget riisi, valmib toit oluliselt kiiremini, seega pea seda silmas , küüslauk ja tüümian. Lase toidul keema tõusta, seejärel alanda kuumust, kata pott kaanega ning lase toidul seda aeg-ajalt segades valmida. Riis on Sulle indikaatoriks – see peab olema enam vähem pehme (pruuni riisi korral keeda umbes 45 minutit).
Samal ajal pane india pähklid koos leotusvedelikuga blenderisse ja blenderda pehmeks.
Kui riis on enam vähem pehme, lisa samasse potti seente ja sibula segu, india pähkli koor, õunaäädikas, maitsepärm ja sool. Küpseta kaaneta potis keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades, kuni riis on täiesti valmis ja kreemine – umbes 20 minutit (pruuni riisi korral). Vajadusel lisa vett, kui toit tahab põhja kinni jääda. Lase toidul kaane all veel 5 minuti jagu seista, maitse ning vajadusel maitsesta veel ja asu nautlema!

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Retsepti Allikas