KARTULIPUDER

10-12 tk

kartulit

2 purki

valgeid ube (navy beans, pisikesed valged ovaalsed oad; sobivad ka tavalised valged oad)

0,25 tassi

margariini (nt tumesinine Keiju)

4 spl

Planti kaerakoort või Alpro soja köögikoort

2-3 tk

küüslauguküünt

1 tl

soola

0,25 tl

paprikapulbrit

Maitseks

värskelt jahvatatud pipart ja muid maitsepäraseid ürte. Soovi korral ka maitsepärmi

KASTE

1 tk

brokoli (hakitud)

1 tk

suvikõrvits (hakitud)

1 tk

sibul (hakitud)

1 tk

porgand (hakitud)

1 spl

maitsepärmi (nt Bon Soya)

1 spl

margariini (nt tumesinine Keiju)

Maitseks

1 tl soola, sutsuke pipart, 1tl paprikapulbrit, meelepäraseid ürte, miks mitte ka näpuotsatäis tšillit

0,5-1 pakki

taimset koort (olenevalt soovitavast tekstuutist)

Kas oled kunagi kohanud inimest, kellele ei meeldiks kartulipuder? See on vist üks nendest söökidest, mis kõigile peale läheb. Pakume Sulle välja ühe päris erilise kartulipudru elamuse. Mis selle siis eriliseks teeb? See, et puder koosneb lisaks kartulitele ka valgurikastest ubadest.

Kindlasti oled kuulnud jutte kaunviljade heast mõjust tervisele, aga eestlane ei ole ikka naljalt ubade sööja. See on aga ideaalne toit sõpruse sobitamiseks, sest süües ei tule pähegi, et sööd ube!

Eriti hea on tummist putru pakkuda ka lastele, kes ei ole alati altid uusi maitseid proovima, kuid vaja ju neilegi hea tervis ja mitmekülgne toitumine tagada.

Antud kogusest jagub umbes viiele sööjale. Pea silmas, et puder ei püsi ubade tõttu just eriti kaua värske ning tuleks ära süüa paari päeva jooksul.


VALMISTAMINE
Koori kartulid, lõika need suuremateks tükkideks ning pane potti. Potis olgu vett nii palju, et kõik kartulid oleks veega kaetud. Keeda kartulid pehmeks ja kurna. 
Pane köögikombaini või blenderisse küüslauguküüned ja lase masinal need pisikesteks tükkideks hakkida, lisa kurnatud ja külma veega loputatud oad, sool, paprika ning töötle, kuni oled saavutanud kreemise ja ühtlase konsistentsi.
Tambi kartulid pudruks vahepeal köögikoort ning margariini lisades. Lisa pudrule töödeldud ubade mass, must pipar, sool, maitsepärm ning tambi veel kuni oled saavutanud ühtaslelt kreemise pudru. Lisa vajadusel veel soola või meelepäraseid maitseaineid. Kastme jaoks lase pann soojaks, sulata margariin ning lisa hakitud sibul ja porgand, prae umbes 3-4 minutit ning lisa ka väiksteks tükkideks hakitud brokoli ning suvikõrvits.

Maitsesta soola ja pipraga ning prae, kuni brokoli hakkab pruunistuma ja suvikõrvits klaasistuma. Lisa pannile järelejäänud köögikoor ja sega. Lase toidul madalal kuumusel kaane all podiseda, kuni brokoli on parajalt krõmps/pehme. Puista sisse paprikapulbrit ja maitsepärmi ning soovi korral tšillit.

Serveeri kartulipudru peal ja naudi!

Tee oma toidust ikka pilt ka ja tagi #taimneteisipäev

Retsepti allikas.